Вкупниот број на ковид дијагностицирани во земјава од почетокот на епидемијата изнесува 26 394, од кои оздравени се 18 430, починати се 897, а во моментов бројот на активни случаи достигна 7 067 лица. Досега во земјата се направени вкупно 233 137 тестирања на ковид -19.

според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:
• Скопје 11.201, активни 3.388
• Куманово 2.095, активни 310
• Дебар 319, активни 57
• Штип 1.529, активни 190
• Прилеп 1.054, активни 302
• Тетово 1.897, активни 395
• Струга 771, активни 80
• Велес 488, активни 136
• Битола 525, активни 171
• Охрид 593, активни 159
• Кавадарци 411, активни 158
• Гостивар 1.096, активни 140
• Гевгелија 317, активни 169 (16 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 47 на Богданци и 12 се странски државјани)
• Струмица 705, активни 419
• Крива Паланка 201, активни 74
• Радовиш 199, активни 74
• Крушево 21, активни 1
• Кочани 632, активни 210
• Пробиштип 155, активни 25
• Демир Хисар 71, активни 10
• Македонски Брод 98, активни 3
• Пехчево 57, активни 9
• Берово 185, активни 49
• Валандово 92, активни 42
• Виница 162, активни 58
• Делчево 226, активни 128 (47 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)
• Кратово 34, активни 8
• Свети Николе 447, активни 69
• Кичево 475, активни 122
• Ресен 222, активни 53
• Неготино 116, активни 58 (17 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Во однос на скопските општини најмногу активни случаи се забележани во Аеродром, Карпош, Центар, Гази Баба, Кисела Вода и Ѓорче Петров.

Активни случаи по општини во Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје):
• Чаир – 167
• Гази Баба – 420
• Аеродром – 656
• Карпош – 522
• Центар – 507
• Кисела Вода – 395
• Ѓорче Петров – 276
• Бутел – 140
• Шуто Оризари – 25
• Студеничани – 7
• Сарај – 21
• Арачиново – 10
• Илинден – 61
• Сопиште – 27
• Чучер Сандево – 14
• Петровец –20
• Зелениково – 8
• Странец – 22
• Нераспределен- 90