Да чекате на менструален циклус кога не сакате да забремените, е како проклетство и благослов во исто време.

Знаете дека ќе имате болка и ќе се чувствувате непријатно 5 дена, и го чекате тоа, затоа што кога ќе дојде, тогаш нема бебе.

Причините за одложувањето на циклусот можат да бидат различни и не сите од нив се поврзани со бременоста.

Еве неколку од нив кои ќе ве одвратат од грижите и купувањето тест за бременост. И запомнете – ако доцнењето е повеќе од 5 дена и тестот за бременост е негативен, сепак видете лекар.

Ненадејно слабеење или интензивно вежбање
– Доколку сте поминале строга диета (што не ја препорачуваме) или поради некоја друга причина сте изгубиле голема тежина, нормално е вашиот циклус да се одложи. Ако неодамна започнавте со вежбање поинтензивно од вообичаеното за вас, може да имате проблем со точноста на циклусот. Тоа е затоа што телото има природни механизми за да ве спречи да забремените кога вашето тело е под екстремен стрес, како што се глад и вежбање.

Стрес

– Зборувајќи за стрес, вашата ментална состојба исто така има влијание. Голем и страшен настан во вашиот живот – раздвојување, смрт на некој близок или слично може да спречи хипоталамусот правилно да ги регулира хормоните одговорни за менструалниот циклус.

Проблем со тироидната жлезда
– Таа е одговорна за метаболизмот.  Зголемената или намалената функција на тироидната жлезда може да влијае на вашиот менструален циклус. Здравјето на тироидната жлезда е исто така важно за зачнување, затоа внимавајте.

Синдром на полицистични јајници
– Ова е хормонално нарушување на јајниците што резултира во отсуство на менструален циклус или нередовен. Покрај нередовната менструација, други симптоми на полицистични јајници се прекумерени влакна на лицето и градите, неможноста да изгубите тежина, проблеми со зачнувањето. Состојбата се лекува, само треба на време да го посетите вашиот личен гинеколог.

Контрацептиви

– Ако започнавте нови контрацептиви, не е невозможно да пропуштите циклус сè додека вашето тело не се прилагоди. Некои апчиња едноставно имаат таков ефект – помалку менструација на годишно ниво.

Рана менопауза
– Менопаузата обично се јавува на возраст од 50-55 години, но кај некои жени доаѓа многу порано. Неправилна менструација, сувост на вагината се уште еден дел од симптомите. Се разбира, точната причина за вашите менструални неправилности може да ја утврди гинеколог.