Се зголемува бројот на заболени од карцином во државава. Годишно се дијагностицираат 7.807 новозаболени од кои 2.700 имаат карцином на белите дробови и на дојката. Годишно умираат 4.116 од заболените од карцином, изјави за МИА претседателот на Здружението за борба против рак „Борка – за секој нов ден“, Биба Додева.

Здружението денеска во своите простории го одбележа 4 февруари, Светскиoт ден за борба против ракот на кое присуствуваа министерот за здравство Венко Филипче, директори на клиники, доктори и пациенти. Додева рече дека Светскиот ден за борба против ракот се одбележува од 2000 година и целта е да се здружат владите, институциите, невладиниот сектор за да се подигне свеста за превенција, рана дијагноза и современ и навремен третман на заболените од рак.

Министерот Филипче истакна дека во изминатите две години направиле значаен чекор напред во третманот, дијагнозата и превенцијата на малигните заболувања. Потенцира дека во изминатите две години почнале и завршиле процесите кои значат дека во државава сега нема пациент кој чека лек за малигна болест, има 30 нови молекули на најсовремена терапија, а сите тие лекови се сертифицирани од оргиналните производители.

– За заболените од рак на дојка има прволиниска и второлиниска терапија, има најсовремена биолошка терапија за третман на малигна болест на белите дробови, кожата и на мозокот. Во сферата на ракот на дојката има двојно читање на мамографските слики, што значајно го намалува ризикот од грешна интерпретацијата. Во сферата на ракот на грлото на матката имаме најсовремена четиривалентна вакцина за која се повеќе млади жени и девојки покажуваат интерес да се вакцинираат. Целокупниот дел на партиципација сега го покрива државата. Ниту еден пациент кој има малигна болест не само за процесот на лекување на основната болест, туку и за сите контролни прегледи сега не плаќа партиципација. Од страна на ФЗОМ се дадоа и нови ортопедски бесплатни помагала, првпат градник и ракавица за пациентките кои се оперирани од карцином на дојка, рече Филипче.

Додаде дека во сфера на лекувањето има значаен напредок во делот на торакалната хирургија, целосно нова операциона сала според најсовремени стандарди каде ќе се оперираат пациенти со карцином на бели дробови и дојка, на Клиниката за хематологија има нови методи за лекување на карцином на крвта за што претходно пациентите беа испраќани во странство…

Николинка Котевска, која четири пати е оперирана од карцином на тироидната жлезда, на грлото и на дојката, изјави дека не се чувствува веќе болна. Посочи дека има преживеано и мозочен удар, блокада и реанимација на срцето, а добила и дијабетес.

– Карциномот не го викам карцином, туку проклетник затоа што напаѓа и млади и стари и е најголемиот убиец. Јас сум денес здрава жена. На болните им препорачувам да не се предаваат, да мислат позитивно, да се борат и ќе победат. На сите жени им препорачувам порано да одат на предгледи, да вршат самопрегледи на дојките. Се спасив бидејќи болеста навреме ми беше откриена и на тироидната жлезда и на дојката и на ларингот, рече Котевска и се заблагодари за третманот од лекарите и за поддршката од Здружението „Борка“.