Мозочниот удар е престанок на функционирањето на одредени групи мозочни ќелии, а настанува поради недостаток на хранливи материи и кислород. Последните години се јавува на сè порана возраст. Затоа многу е важно раното забележување на знаците, за да се намали смртноста и да се спречи инвалидитет.

Овие 8 сигнали кои телото ви ги испраќа се најважни:

* Висок крвен притисок

* Вкочанет врат

* Силна главоболка

* Парализа на едната страна од телото

* Проблеми со вратот

* Неочекувано чувство на замор

* Тешкотии при пешачење или подигање на рацете

* Вртоглавица и општа слабост на телото