Помалку е познато дека храната може да ги контролира воспалителните процеси во организмот.
Постојат бројни здрави намирници кои може да го спречат воспалението, како и оние кои дополнително ќе ја влошат состојбата.
Здравствените експерти идентификуваа четири видови храна што треба да се избегнуваат доколку имате воспаление, бидејќи тие само ќе ја влошат вашата состојба.
Шеќер
Дополнителни шеќери како чоколади, снегулки или пијалоци со кофеин, само ќе ги влошат симптомите на воспаление.
„Таквата храна ќе го стимулира производството на цитокини, односно интерлеукини, супстанција која го стимулира растот на клетките на туморот и дополнително води кон зголемен крвен притисок“, објаснува нутриционистот Франсис Легерман Рот.
„Употребата на сируп од пченка од фруктоза и други форми на шеќер може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 и отпорност на инсулин“, додаде д-р Ендру Абрахам.
Не зборуваме за храна кај која природно се јавува шеќерот, како што е случајот со овошјето, зеленчукот, житарките и млечните производи.
Зборуваме за шеќер што додаваме во нашата храна и пијалоците за да ги засладуваме.
Исклучок е медот што има антиинфламаторни својства.
Иако можеби не звучи реално целосно да се исклучи шеќерот од вашата исхрана, секако можеме да сториме се за да го намалиме неговиот дневен внес.
Транс масни киселини
Повеќето брендови го извадија името “транс маснотија” од декларациите и наместо тоа го ставија името “хидрогенизирана маст”.
Ова се супстанции кои предизвикуваат системско воспаление во организмот, а нивната потрошувачка е поврзана со болести на срцето и крвните садови.
Рафинирани јаглени хидрати
Разликата помеѓу цели и рафинирани зрна е во тоа што житарките од цели зрна се состојат од три дела: лушпа, ендосперм и микроб. Во секоја од нив се диетални влакна, витамини и минерали.
Рафинираните житни култури се произведуваат со отстранување на лупшата и зрното, со што се елиминираат витаминие, минералите, влакната и други хранливи материи.
Браун ориз, овес, интегрално брашно и слична храна содржат цели зрна. Белото брашно, белиот леб и белиот ориз се рафинирана храна. Не е тешко прејадувањето однив и лесно се претвораат во маснотии во организмот.
Вишокот на маснотии е всушност вишок килограми, а тоа доведува до хронично воспаление.
Студиите покажаа дека конзумирањето на цели зрна помага во намалување на воспалението во организмот.
„Обидете се да ја промените вашата исхрана така што барем половина од житарките што ги јадете ќе бидат цели“, советува нутриционистот.
Црвено месо
Месото содржи високо ниво на арахидонска киселина и заситени масти кои придонесуваат за воспаление. Начин да се избегне ова е да консумирате повеќе растителна храна. Протеините од зеленчук содржат помалку маснотии.
„Исто така, диета базирана на растенија обично вклучува многу зелен лиснат зеленчук што има антиинфламаторно дејство. Ова го намалува ризикот од развој на разни болести и на крајот луѓето се чувствуваат подобро да јадат повеќе зеленчук “, заклучува д-р Абрахам.