Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 210.938, бројот на оздравени пациенти е 195.157, на починати е 7.390, а бројот на активни случаи изнесува 8.391.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 92144, активни 3804
Куманово 12709, активни 321
Тетово 11251, активни 193
Прилеп 9940, активни 423
Битола 8236, активни 667
Гостивар 8054, активни 46
Велес 7163, активни 368
Кавадарци 6724, активни 324
Штип 6460, активни 230
Охрид 6315, активни 243
Струмица 5994, активни 122
Кичево 4195, активни 93
Струга 3877, активни 55
Кочани 3870, активни 232
Гевгелија 2714, активни 152
Неготино 2517, активни 95
Свети Николе 2077, активни 71
Крива Паланка 1827, активни 157
Радовиш 1685, активни 81
Ресен 1667, активни 83
Дебар 1453, активни 0
Берово 1342, активни 62
Делчево 1307, активни 125
Виница 1134, активни 48
Пробиштип 1097, активни 51
Валандово 888, активни 28
Кратово 734, активни 77
Богданци 623, активни 33
Демир Хисар 575, активни 89
Крушево 574, активни 27
Македонски Брод 484, активни 5
Демир Капија 419, активни 10
Македонска Каменица 390, активни 57
Пехчево 340, активни 14
Дојран 159, активни 5.