Тофу е сирење од соја, со кинеско потекло и е сè попопуларен во западните земји, особено меѓу веганите и вегетаријанците. Тофуто се прави од млеко од соја, слично на вообичаеното производство на сирење од млеко и тофуто се цеди и се пресува на големи парчиња.
Производството и потрошувачката на тофу се познати уште од многу одамна и постојат многу теории за неговото потекло, но не е со сигурност утврдено. Најновите сознанија се добиени од Кина преку пишани извори од 965 година. Во Кина, Кореја, Јапонија, Виетнам и Тајланд, тофуто отсекогаш се подготвувало како основна храна и се служело како прилог со ориз.
Какви видови тофу постојат?
Постојат различни видови на тофу – тие се разликуваат по текстура и по вкус.
Свилено тофу
Има мека конзистентност слична на пудинг со мека, мазна површина. Добро е за пире или за преливи, супи, сосови, смути, десерти.
Природен тофу
Природниот тофу не е мазен по текстура и има мали дупчиња – многу слични на овчото сирење. Природниот тофу се продава во цели парчиња и лесно се сече на ленти или коцки и се додава во салати. Може и да се зачини, да се похува или да се маринира и да се испече или испржи.
Чадено тофу
Чаденото тофу е веќе маринирано и има арома. Погоден е за оброци приготвени во тавче, кари или како прилог со леб. Чаденото тофу најбрзо се подготвува бидејќи има изразен вкус сам по себе.
Без оглед на тоа кој тип на тофу ќе го изберете, тофуто, правилно подготвено, е погодно за појадок, ручек или вечера или едноставно како ужина.
Дали е вкусно?
Бидејќи тофуто има прилично неутрален вкус, крајниот вкус зависи од тоа како се подготвува. Зачинето, маринирано, печено или пржено – кулинарското искуство може да варира. Видот на тофу што ќе го изберете е исто така важен. Веројатно ќе одлучите во зависност од конзистентноста што ја претпочитате. Како и кај одредени видови сирење или урда, на пр. кај овчо сирење или моцарела, вкусот зависи од зачините и од употребата во самото јадење.
Како да се подготви тофу?
Кога станува збор за тофу, мислењата се различни. Некои луѓе го обожаваат и користат тофу за сè: за преливи и сосови, за печење, како прилог за зеленчук подготвен во тава, само со леб или дури и за супи, додека други воопшто не го сакаат ова сирење од соја. Тофуто има неутрален, но во никој случај не е блуткав и ако е добро подготвен, тој секако обезбедува богат асортиман на вкусови и затоа е одличен протеински прилог.
Приготвување
Ако сакате да печете или пржите тофу, прво исцедете колку што е можно повеќе течност за тофуто да биде крцкаво и зачинете го по желба. За да го направите ова, ставете го тофуто во памучна крпа и ставете дебела книга или тежок предмет одозгора. Почекајте десет минути за да се исцеди течноста.
Ако го печете или пржите
Без разлика дали сакате да печете или да го пржите тофуто, најважен е зачинот. Од интензивните ароми како ѓумбир, кари, лук во комбинација со кокосово млеко, сок од лимон или соја сос, можете да подготвите маринада и да му пружите возбудливо искуство на непцето. Секогаш можете да експериментирате со тофу, па слободно користете ги вашите омилени зачини.
Напомена: Кога подготвувате тофу, најдобро е да избегнувате да користите масло за маринада. Тенок слој масло ќе го покрие тофуто и ќе го спречи навлегувањето на зачините.
Наместо сок од лимон, можете да користите и сок од лимета или малку бело вино или балсамико.
Пет совети за печење тофу:
Маринадата треба да отстои најмалку четири часа, а потоа може да се користи за сосови или слично.
Пред да го испечете тофуто, ви препорачуваме кратко да го извалкате во пченкарен скроб и дури потоа да го ставите во тавата. Така тофуто ќе стане крцкаво и ќе добие убава златна боја.
Користете и доволно масло, на пр. маслиново или масло од сусам и пржете го тофуто на висока температура.
Маринадата потоа може да се измеша во песто со масло и свежи билки, што го прави одличен додаток на вашиот оброк со тофу.
И природното и чаденото тофу може да се користат за печење или пржење. Единствената разлика може да биде маринадата: чаденото тофу само по себе има интензивен вкус и може да му се додаде само мелен пипер или чадена сол.
Тофу за сосови и десерти
Свилено тофу – најдобро се користи за сосови, десерти или преливи и сосови. Користете свилено тофу наместо урда, јогурт или павлака!
Макала и сосови
Ако свиленото тофу се измати додека не стане крем, може да се зачини како јогурт или урда, со што ќе се направи одлично макало или сос. Тофуто може да се подготви како веганска павлака или како прелив.
Тофу како замена за павлака
Без разлика дали во супи или во други зачинети јадења, свиленото тофу може да се користи како замена за павлака или крем за готвење во различни јадења.
Како да се подготви тофу како замена за јајца
Ако се загрее свиленото тофу, ќе се стврдне како јајце. Затоа, може да се користи за печење вегански јадења како што се киш, мусака или веганска кајгана.
Тофу во десерти
Кремастите колачи и тартови може да се збогатат и со свилено тофу. Можете да подготвите, на пример, колачи со веганско сирење или други колачи што содржат сирење, урда или крем. Подгответе тофу како десерт: Десерти како крем бруле, мус или чоколадо, манго ласи итн., исто така може да се подготват со свилено тофу.
Јадете сирово тофу
Тофуто може да се вари, да се пече на скара, на пареа, да се пече во рерна, да се пржи, но и да се јаде сирово и ладно. Всушност, тофуто не е навистина сирово во буквална смисла, бидејќи е направено од загреано млеко од соја. Доколку сакате да уживате во ладно тофу, можете да го подготвите ладно и да го зачините како солено или слатко јадење по желба.
Идеи за ладно тофу:
Можете да уживате во него како кремасто јадење збогатено со какао во прав, сок од лимон или ванила и цимет. Ако преферирате солено, можете алтернативно да подготвите тофу со пиперка, пипер, сол и лук и да го послужите, на пример, како замена за урда со печени компири.
Тофуто има неутрален вкус, но може да се подготви на неверојатно разновиден и вкусен начин. Подготвеното тофу е исто така многу здраво: Бројни студии покажуваат дека тофуто е здрав извор на протеини. Не е важно дали сте вегетаријанец, веган или сештојад – тофуто сигурно ќе збогати многу јадења. Бројните рецепти за тофу даваат неколку идеи за подготовка на тофу, без разлика дали го јадете ладно или претпочитате да го печете или пржите.