После многу истражувања, научниците дошле до заклучок дека недостатокот на одредени витамини е директно поврзан со почетокот на ракот.

Кога на телото му недостасуваат одредени витамини, тоа создава поволно опкружување за развој на малигнитети. Колку помалку витамини Д, А, Е, Б и Ц ги обезбедува организмот, толку е поголем ризикот од карцином. Најголем виновник за зголемениот ризик од појава на оваа сериозна болест е, всушност, витаминот Д и А.

Лекарите предупредуваат дека секој човек треба да обезбеди доволно количество за своето тело за да го намали овој ризик.

„Луѓето денес го избегнуваат сонцето, а тоа е секако го има се помалку во текот на зимските месеци и тој е единствениот извор на витамин Д. Кога се избегнува сончева светлина, неопходно е да му се обезбеди на организмот витамин Д преку додатоци“, објаснува британскиот научник.

Експертите велат дека соединенијата засновани на овој витамин помагаат во спречување на развој на тумори на матката и простатата. Витаминот помага да се намали синтезата на тестостерон, дехидротестостерон и други андрогени во самите неоплазми за да не растат, така што внесот на витамин Д е од најголема важност.

Рускиот научник Михалков објаснува дека недостаток на витамин А, исто така, игра голема улога во создавање ризик од карцином, особено грлото на матката. Храната што е одличен извор на овој витамин се моркови, тиква, брокула, јајца, млеко, мрсна риба, кари, пиперки.

Можно е да се обезбедат сите витамини преку храна, па затоа е важно да се претстави разновидна диета. Ако не успеете да ги добиете сите витамини преку вашата диета, обидете се да ги обезбедите на организмот во форма на додатоци, вели докторот.