Ако слушате звуци кои всушност ги нема, се соочувате со следниов здравствен проблем

Најновите истражувања покажуваат дека околу 10 отсто од возрасните имаат проблем со тинитус/зуење на уши, додека оваа појава е нешто почеста кај постарите и кај мажите. Тинитус е феномен кога…

Најновите истражувања покажуваат дека околу 10 отсто од возрасните имаат проблем со тинитус/зуење на уши, додека оваа појава е нешто почеста кај постарите и кај мажите. Тинитус е феномен кога го чувствувате звукот без присуство на надворешен звучен стимул. Односно, човекот тогаш го слуша она што го нема.

Причините можат да бидат различни: може да има промени во крвните садови на главата и вратот, грчеви на мускулите на средното уво, болести на самото уво, повреди на главата или вратот, мултиплекс склероза, заразни болести, сифилис… Но и употребата на одредени лекови. Покрај тоа, тинитус се јавува кај луѓе со висок крвен притисок , но и кај луѓе со слаба циркулација.

Доколку се појави тинитус поради слаба циркулација во ушите, овие луѓе треба да го исфрлат кофеинот, цигарите, алкохолот и да го намалат внесот на сол од својот живот. Понекогаш тинитус може да биде последица на насобраниот восок. Кога ќе се акумулира премногу, може да го иритира тапанчето и да предизвика зуење. Доколку зуењето е често, ве советуваме да посетите лекар за да го проверите вашето здравје.

Постојат неколку причини зошто може да се појави тинитус:

Гласна музика: гласната музика навистина може да создаде проблем. Тинитусот како последица на слушање гласна музика е губење на слухот предизвикано од бучава. Тоа е главно привремен проблем и луѓето може да очекуваат да закрепнат до 72 часа. Ако сте изложени на гласна музика или бучни градежни работи, размислете да користите чепчиња за уши.

Премногу восок: Восокот ги штити нашите уши и има антибактериски својства. Но, неговата акумулација може да предизвика губење на слухот, што може да доведе до тинитус. Откако вашиот лекар ќе ги исчисти вашите уши од вишокот восок, вашиот слух се подобрува и тинитусот исчезнува.

Инфекција: Настинка или инфекција на увото или синусите може да предизвика ѕвонење. Лекувањето на инфекцијата ќе го подобри вашиот слух и ќе се ослободи од иритирачкиот звук.

Лекови: Тинитусот може да биде несакан ефект на одредени лекови, како што се антибиотици, нестероидни антиинфламаторни лекови и диуретици, па дури и аспирин. Покрај тоа, лековите базирани на кинин, исто така, може да предизвикаат тинитус. Разговарајте со вашиот лекар ако земате некој од овие лекови и ако ви ѕвонат ушите.

Повреда на главата: Причина за тинитус може да биде и удар во главата. Таквата повреда може да доведе до крварење зад тапанчето, кое се повлекува за околу шест недели, кога слухот ќе се опорави. Со потрес на мозокот, всушност може да добиете потрес на внатрешното уво, што може да предизвика губење на слухот, вртоглавица или ѕвонење, вели неврологот др. Кристен Ангстер за списанието Men’s Health.

„Внатрешното уво обично спонтано закрепнува. Но, ако имате чести вртоглавици или ако слухот не ви се опорави сам по неколку дена, посетете лекар кој ќе ви постави дијагноза“, советува тој.


Related Articles