Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 194.231 бројката на оздравени пациенти е 176.807, на починати е 6.799, а бројот на активни случаи изнесува 10.625.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови: Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 84672, Активни 5076

Куманово 11645, Активни 935

Тетово 10866, Активни 834

Прилеп 9123, Активни 279

Гостивар 7965, Активни 405

Битола 7168, Активни 246

Велес 6355, Активни 339

Охрид 6012, Активни 300

Кавадарци 5996, Активни 182

Штип 5830, Активни 236

Струмица 5787, Активни 232

Кичево 4003, Активни 350

Струга 3803, Активни 104

Кочани 3328, Активни 165

Гевгелија 2450, Активни 91

Неготино 2323, Активни 29

Свети Николе 1933, Активни 108

Ресен 1546, Активни 70

Радовиш 1542, Активни 74

Крива Паланка 1488, Активни 115

Дебар 1451, Активни 63

Берово 1214, Активни 20

Делчево 1127, Активни 61

Виница 1051, Активни 48

Пробиштип 934, Активни 40

Валандово 830, Активни 21

Кратово 597, Активни 61

Богданци 559, Активни 24

Крушево 529, Активни 18

Македонски Брод 474, Активни 28

Демир Хисар 452, Активни 34

Демир Капија 411, Активни 4

Пехчево 314, Активни 4

Македонска Каменица 313, Активни 28

Дојран 140, Активни 1