Лекарите секојдневно се борат со смрт. Тоа остава длабок белег на душата. Лекарите, најдобриот од сите нас, разбираат колку е кревок живот. Денес сте добри, а утре ве нема …

Можеме да кажеме разни работи за лекарите: дека тие се не љубезни, површни, понекогаш прават грешки; дека немаат добра комуникација со пациентите, но обидете се да замислите што гледаат цел ден, без да можат да кажат некому, а особено не на нивните пациенти.

Без разлика што некој зборува за лекарите, оваа професија е исклучително тешка и физички и психички.

Има радост, има и тага, но честопати и смртни случаи на кои тие се сеќаваат на целиот живот.

Благодарноста дава сила и исполнетост

Кога пациентот доаѓа по лекар по закрепнувањето и му се заблагодарува на втората шанса, тоа му дава на лекарот исполнетост. Тие честопати се наоѓаат во ситуација кога се најблиску до пациентот, обидувајќи се да го одржат жив, да го подобрат неговото здравје, и ова е еден посебен вид на врска што може да се создаде само помеѓу спасителот и спасениот.

Здравјето е големо богатство

Повеќето од нас не се запознати со основите на медицината и веројатно не разбираат како малите работи во нашите животи влијаат на нашето здравје. Но, лекарот знае: здравјето е една од најважните вредности во нашите животи. Здравјето не може да се купи. Затоа здравјето мора да биде заштитено.

Слушањето е тешко, но важно

Способноста да слушате друга личност и да соживувате е вештина на добар лекар. Лекарот ќе ве слуша внимателно, тој нема да попушти ниту еден детаљ, ниту при малку работа. И не е важно како се чувствува денес. Важно е дека сте таму за да се чувствувате вие добро.

Доктор: Работа која продолжува постојано 24/7

Во секое време од денот, секој ден, секоја сезона, лекарот и медицинските сестри не престануваат да работат. На одмор, секогаш ќе има некој „случај“ каде ќе треба да интервенираат. На славна личност, гостин ќе побара совет за тоа како да се справи со хипертензијата, итн. Поради некоја причина, луѓето се убедени дека лекарот мора и е должен секој ден да биде „готовс“. Но, честопати и на лекарите, повеќе од другите луѓе, им е потребен вистински одмор.

Голото тело е само тело

За лекар, скринингот за гол пациент е дел од професијата. Не е срамно или засрамувачко. Лекарот не се грижи дали сте отишле кај козметичарот пред прегледот, или какви алишта носите. За лекар, човечкото тело е само предмет на професионално истражување.

Кафето е храна

Лекарите и медицинските сестри честопати немаат дури и десет минути за ручек / вечера. Или имаат многу пациенти, или има тешки случаи или екстремно итни случаи … И тоа се случува скоро постојано! Затоа буквално живеат на кафе. Излегува дека, водејќи сметка за здравјето на пациентите, лекарот не му останува многу време да посвети засопственото здравје.

Радост за закрепнувањето на пациентот

Тешката работа дава резултати кога докторот ќе види дека неговиот пациент „застанал на нозе“. Сè друго е помалку важно, од моментот кога докторот ќе забележи дека закрепнува пациентот.

Духот често го исцрпува телото

Лекарите знаат што значи позитивно расположение. Пациент со позитивен став може да го направи невозможното: да преживее и покрај мрачната прогноза. Бескрајна жед за живот е еликсирот на животот! Лекарите сведочат секој ден дека се случуваат чуда.

Понекогаш едноставно нема надеж

Без оглед колку напор лекарот вложува во заздравување на пациент, понекогаш нема надеж. Затоа, докторот останува да комуницира со семејството. Тоа е најтешкиот дел од работата. Во тие моменти, тие треба да градат сила и да ја кажат вистината, соочувајќи се со болката на семејството и пријателите.

Без разлика што некој зборува за лекарите, оваа професија е исклучително тешка и физички и психички. Не само лекарите, туку медицинските сестри, практиканти и здравствените работници го контролираат нашето здравје. И, често само тие можат да ни помогнат кога животот виси на конец!