Според календарот за имунизација од утре влегуваат во употреба две нови вакцини за бебињата и доенчињата. Станува збор за вакцините ротавирус и пнеумокака. Со вакцината ротавирус се превенира при стомачни и црвни инфективни заболувања, а со пнеумокака вакцината се спречуваат респритарните заболувања.

90 илјади вакцини од двата типа ќе бидат поделени низ здравствените установи за имунизација. Овие вакцини во повеќето европски земји се применуваат повеќе од една деценија.

Тука следствено на изминатиот период се поставува прашањето до министерот, јавно вака: Немаше вакцини за ДиТе и Полио дали истите се набавени, што се случува со нив? Децата неможе да ги добијат тие вакцини што треба веќе година ипол, меѓутоа Филипче одлучува за здравјето на сите деца да добијат нови вакцини, како е тоа можно? Кој греши? Филипче А,,,,,,?