Според информациите од странските медиуми, Европската агенција за лекови попладнево дала зелено светло за употреба на вакцината на Фајзер за деца помеѓу 12 и 15-годишна возраст.

Вакцината е веќе одобрена за лица над 16-годишна возраст.

Попладнево одлуката ја донесе Комитетот за медицински производи за човечка употреба на Агенцијата за лекови на ЕУ.

САД веќе ја донесе истата одлука пред неколку недели.