Кога се јадат за појадок – во време кога дигестивниот систем не е во целосна активност, овие намирници можат да го нарушат здравјето на срцето и да предизвикаат непријатни дигестивни симптоми.
Науката и исхраната, а особено кога станува збор за појадок, честопати се целосно контрадикторни.
Од една страна, прехранбената индустрија го потенцира појадокот како најважен оброк во денот, и покрај фактот дека прескокнувањето не мора да има лоши последици. Од друга страна, квалитетен појадок го подобрува расположението, спречува депресија и го подобрува здравјето! Трикот се чини е во тоа да научите што да јадете, а што да не појадувате.
За да избегнете дебелеење и да бидете здрави, експертите советуваат да не ги консумирате следниве 6 намирници пред 10 часот наутро:
Тост со путер
Вообичаено е верувањето дека е најдобро да појадувате минимум маснотии, но треба да ги пронајдете вистинските маснотии. Путерот содржи маснотии кои му помагаат на телото да процесира витамини, но содржи и заситени масти, кои наутро најлесно влијаат на срцето и на вашата витка фигура.
Наместо класичен путер, можете да појадувате тост со путер од кикирики. Ќе ве направи сити за остатокот од денот, бидејќи го зголемува производството на хормони кои го регулираат гладот.
Снегулки (житарици) и други житни култури
Житарките за појадок се класична стапица. Тие се многу практични, но оваа храна содржи многу шеќер, кој подоцна се претвора во масни наслаги на стомакот. Студиите исто така покажуваат дека преработените житарки, кои исто така сакаме да ги јадеме за појадок, содржат премногу калории.
Наместо тоа, можете да јадете домашна овесна каша за појадок, која содржи здрава количина на растителни влакна и скоро и да нема шеќер. Намалувајќи го утринскиот внес на шеќер, ќе избегнете дебелеење, но и утринско чувство на замор.
Палачинки и вафли
Иако звучи лесно да ги земете во рака и да го завршите појадокот по пат кога брзаме, палачинките, вафлите и колачињата се полни со рафинирани јаглехидрати. Тие прават да бидете гладни побрзо и на крајот да појадувате двапати на ден. Покрај тоа, овие производи содржат многу малку или воопшто не содржат растителни влакна и многу масти, кои се штетни за здравјето. Наместо да купувате готови јадења, сето ова можете да го направите сами, избирајќи ги вистинските состојки за здрави и вкусни колачи.
Јогурт со малку маснотии
Овој производ стана многу чест избор за брз појадок, но, за жал, тој често содржи премногу шеќер и додадени вкусови и премногу малку протеини. Науката докажа дека јогуртот со маснотии ви помага многу повеќе да ослабете, бидејќи консумирањето протеини наутро ви помага да бидете подолго сити. Значи, слободно вклучете јогурт со полни маснотии без додаден шеќер во вашиот појадок.
Готови овошни пијалоци
Многу сокови содржат премногу шеќер или сода и затоа се еден од најлошите избори за појадок, но и кога станува збор за диета воопшто. Скоро и да нема влакна воопшто и затоа се многу лоши со појадокот, особено наместо него. Треба да џвакате за појадок за да се заситете. Подобро да јадете овошје отколку да пиете сок. Овошјето ќе го активира вашиот дигестивен систем наутро и ќе го подготви за да внесе повеќе калории за време на другите оброци во текот на денот.
Посебен вид јаглени хидрати
Јаболка, лук, круши, грав и праски; секоја од овие намирници содржи ферментирани олигосахариди, дисахариди и моносахариди, како и полиоли – ситни јаглехидрати. Станува збор за јаглени хидрати на кои многу луѓе се чувствителни, бидејќи потешко се вари од другите јаглехидрати. Нивната ферментација се одвива во желудникот и цревата, предизвикувајќи надуеност.
Не треба да ги избегнувате овие овошја и зеленчуци, но треба да ги јадете малку подоцна во текот на денот, кога дигестивниот систем е поактивен. Јадете ја оваа храна во мали количини и во комбинација за здрави количини маснотии и протеини, што ќе ви помогне да ги сварите.