Новите истражувања нудат дополнителни причини зошто треба да се пие кафе, која според истите,може да ги големи шансите за долг живот.

Во студијата во која биле вклучени речиси половина милион возрасни Британци, оние кои пиеле кафе имале помал ризик од смрт од оние кои не пиеле кафе во период од 10 години.

Кафето содржи повеќе од 1.000 состојки кои би можеле да го објаснат тој резултат вклучително и антиоксидантите кои ги штитат келии.

Подобрување на состојбата е забележана со инстант кафе, мелено кафе, како и кафе без кофеин.

Студијата ги потврдува многубројните претходни истражувања. Истата е објавена во магазинот JAMA Internal Medicine.