Луѓето имаат разни мислења за тоа како се создава среќата. Некои велат дека ќе бидете среќни кога ќе постигнете сè што сакате. Други сметаат дека е погрешно да се „брка“ богатството бидејќи парите не носат среќа.

Сигурно имате размислувано кој пат е најдобар за вас. Понекогаш ова може толку да ве збуни што не знаете како да бидете среќни со себе. Овие животни лекции ќе ви помогнат да го научите тоа.

  • ЧОВЕЧКИ Е ДА БИДЕТЕ РАЗЛИЧНИ

Многу луѓе сметаат дека треба да бидат исти како другите. Најчесто ни изгледа како веќе да ни е одреден патот што ќе ни донесе среќа. Овде спаѓа одење на училиште, наоѓање добра работа и стапување во брак. Но, можеби овој животен пат не е за сите. Сите имаат разни вредности и мислење за тоа што претставува среќата. Поради ова постојат разни начини на кои можете да бидете среќни. Целта на патувањето е да станете свесни за себе, да дознаете што ве прави среќни и да им дозволите на другите да ја пронајдат нивната среќа.

Обидете се секој ден да медитирате или да размислите што е она што ве прави среќни и несреќни. Станете присутни во сегашниот момент. Фокусирајте се на нештата што ви причинуваат задоволство. Верувајте во себе и во вашите животни избори и оставете ги другите да веруваат во нивните.

  • ПОТРЕБНО Е ДА ЈА СЛЕДИТЕ ВАШАТА СТРАСТ

За да откриете која е вашата страст, размислете што би правеле цел ден дури и да не ви платат за тоа. Кога сте навистина страсни за нешто, се држите до тоа без разлика колку тешко ќе стане. Важно е да бидете благодарни за она што е добро во вашиот живот и да го прифатите она што не можете да го контролирате. Кога ќе се соочите со пречки, фокусирајте се на резултатот наместо на самиот процес. Размислете што можете да подобрите наместо да се обидувате да ја контролирате целата ситуација. Можете само да го дадете најдоброто од себе и да го прифатите резултатот.

  • ПРИФАТЕТЕ СЕ ОНАКВИ КАКВИ ШТО СТЕ

Филмовите и сериите на многумина им дале идеја дека убавината доаѓа само во една форма – потребно е да бидете високи, слаби и со прекрасна коса. Ова може да ве натера да не ви се допаѓа тоа што го гледате во огледалото. Но потребно е да сфатите дека и вие сте убави. Не е лесно да се прифатите себеси бидејќи потребно е многу време за да ги надминете несигурностите. Потребна е голема храброст да се соочите со сеќавањата и чувствата што сте ги потиснувале.

Поради ова, практикувајте благодарност секој ден. Наместо да се обидувате да го промените она што се случило или да се обвинувате за негативните мисли, обидете се да бидете добри кон себе. Никој не е совршен и никој нема да биде. Кажувајте си го ова секој ден. Можете дури и да водите дневник во кој ќе ги запишувате вашите позитивни мисли. Ова не значи дека нема да верувате дека проблемите постојат, туку ќе прифатите дека понекогаш болката е неизбежна, но секогаш има нешто добро во вашиот живот.

  • МОЖЕТЕ ДА ЈА ПРОМЕНИТЕ НАСОКАТА НА ВАШИОТ ЖИВОТ

За да ја промените насоката на вашиот живот потребно е да размислите за погледите и верувањата што сте ги имале досега, а ова е навистина тешко. Тешко е да се промени она што е всадено во вашата потсвест, но не е невозможно. Не постои правило кое вели дека не можете да го промените вашиот живот. Понекогаш она што ве прави најмногу тажни може да ви помогне да сфатите што навистина ве прави среќни. Потребно е само да ја промените вашата перспектива.