Истражувањето спроведено во Финска покажа дека семејствата, кои за домашни миленици имаат кучиња, имаат поздрави деца.

Лекарите дојдоа до заклучок дека бебињата, кои растат со кучиња се помалку подложни на напади на кашлица, течење на носот, инфекции на увото и оти во текот на животот ќе имаат помала потреба од антибиотици.

Ова истражување е потврда за оние претходните, во кои се наведуваше дека бебињата кои растат заедно со куче, а со самото тоа и со нечистотијата, кое тоа ја остава зад себе, всушност го јакнат имунитетот и кај нив е намален ризикот од развој на алергии.

Животот со мачки е исто така добар за бебињата, но во помала мера од тој со куче, покажува истражувањето.