Долга изложеност на сонце или на екстремно високи температури може да предизвикаат прегреаност на телото и да доведат до сончаница.

Топлотната истоштеност е состојба предизвикана од топлина слично како топлотен осип, топлотни грчеви или топлотен удар. Иако е полесно од топлотниот удар, доколку не се лекува може да доведе до сериозни проблеми.

Вообичаено првиот сигнал за сончаница е главоболка. Топло ви е, вашето лице е вцрвенето, многу се потите, потешко се движите, и можно е да чувствувате умор, гадење и нагон за повраќање. Можно е да почувствувате и вртоглавица и несвестица. Кожата на човек со сончаница вообичаено не е топла, туку студена. Во случај на сончаница најпрво засегнатите лица треба итно да се тргнат од сонцето, на студено место или под сенка и да пијат вода што побрзо. Студени и влажни крпи можат да помогнат да се олади телото.

Дополнително, некој со топлотна истоштеност мора да пие многу течности за да ја вратат рамнотежата на водата на нормално ниво. Студената вода и спортските пијалоци ги обновуваат загубените соли, но избегнувајте алкохол и кофеин. Паралелно со прекумерното потење, тие дополнително ќе ве дехидрираат, што ќе доведе до уште поголема загуба на течност, и тоа до два литри на многу топли денови, велат експертите.

Додека симптомите не се подобрат, треба да се мирува.