Витамин Д

Овој е еден од најнеопходните витамини. Се внесува по природен пат, преку сончева светлина и тешко е да апсорбира преку храната. Се препорачува на сите возрасни, вклучувајќи ги трудниците и жените кои дојат, како и деца постари од една година.

Железо

Неговото внесување е многу важно за младите жени за време на циклусот, како и за веганите и вегетаријанците. Вкупно 27 отсто од жените имаат недостаток на железо. Посебно е изразено кај девојчиња меѓу 11 и 18 години.

Витамин Б12

Ова е клучен додаток за веганите, бидејќи главно се наоѓа во животинските производи и во црвеното месо. Важен е за здравиот нервен и имун систем и е потребен за создавање на црвени крвни клетки.

Калциум

Калциумот го има во млечните производи и во зеленчукот. Ниското ниво на калциум во крвата може да се манифестира во симптомите како што се спазам на мускулите, грчеви и тешки случаи како епилепсија.

Фолна киселина

Посебно е важна за трудниците. Таа помага во превенцијата на дефектите на неуронската цевка, како што е спина бифида.

Витамини А и Ц

Се препорачува нивниот внес преку разновидна храна како што е моркови, киви, пиперка.