Експертите за исхрана велат дека ова овошје е штетно за некои луѓе.

Ова сезонско овошје е полно со разни витамини. Во минатото, јапонското јаболко било користено за лекување на скорбут т.е на авитаминоза.

Денес тие се користат главно за третман на настинка и кашлица, предизвикани од опструкција на респираторниот тракт со воспалително лачење, анемија и гастроинтестинални нарушувања, анемија, непца, дијабетес.

Прашокот добиен од мелење сушени лисја од јапонско јаболко се користи при крварење.

Големата количина јод го прави овошјето многу добра алатка за борба против болести на тироидната жлезда.

Во исто време, сепак, има луѓе за кои употребата на јапонското јаболко може да биде опасна. Диуретичниот ефект на производот го прави штетен за камењата во бубрезите. Исто така, и пациенти со проблеми со панкреасот треба да избегнуваат консумација на оваа овошје.

Јапонското јаболко содржи голема количина шеќер, што е опасно за дијабетичарите.