Сечуански бибер е исто така наречен кинески коријандер и е составен дел на азиската кујна. Има лимонска нота што оди добро со солени и слатки јадења …

Сечуанскиот бибер е важен зачин на кинеската и индиска кујна што се користи за  солени и слатки јадења. Покрај лесната лутина, нема премногу поврзаност со класичен бибер.

Се добива од два вида растенија од родот Zanthoxylum, поради што има лесна цитрусна нота што оди добро со печурки и мешунки, но и со егзотични слатки.

Во кинеската традиционална медицина, овој зачин се користи со векови како уништувач на лоши бактерии и е особено популарен кај посиромашната популација, која понекогаш не може да го избере потеклото и свежината на храната.

Лутите зачини се познати и како „средства за чистење на цревата“, кои ги чистат несаканите штетници. Неодамнешните истражувања покажаа дека овој зачин е одлична алатка за слабеење и сузбивање на целулитот.

Како да го користите?

Најдобро е Сечуанскиот бибер полека да се затопли во тава, а потоа да се измеле. Само лушпите се користат за зачинување на оброкот, а блескавите црни зрна се фрлаат затоа што имаат горчлив вкус и текстура како песок што може да го уништи вкусот на храната.