Во моментов куркумата е најраспространетиот зачин на светот. Луѓето главно го користат во кујната поради единствениот вкус, но веќе со векови се користи и во природната медицина. Исто така, нејзината боја е единствена.
Луѓето најчесто ја користат куркумата за дигестивни пречки, рани, проблеми со желудникот и цревата, мали посекотини и повреди на мускулите.
Бројни научни студии ја потврдија лековитоста и позитивните дејства кои куркумата ги има врз нашето здравје. Зачинот содржи активно соединение куркумин, кое има способност да ги намалува воспаленијата, но и да лекува многу дигестивни пречки.
Според некои експерти, куркуминот исто така, може да им помогне на луѓето да го спречат ракот. Изобилува со антигабични и антибактериски својства кои можат да ни помогнат во борбата против бројни болести. Истражувањето тврди дека куркуминот може да помогне при силни воспаленија.
Исто така, ја заштитува нашата ДНК. Влијае врз 700 гени во нашето тело и лекува повеќе од 160 здравствени проблеми. Неговите антивоспалителни својства можат да ни помогнат да излекуваме состојби како што е остеоартритисот.
Многу експерти тврдат дека куркумата може да ни помогне да ги лекуваме проблемите со црниот дроб, проблеми со белите дробови и дишењето, автоимуни пореметувања и невролошки проблеми.
Многу е силни антиоксидативните и антиинфламаторните својства на куркумата кои можат да помогнат во лекувањето на многу видови рак, како што се: рак на желудник, дојка, бели дробови, црн дроб и дебело црево. Ова е одлично, бидејќи здравите клетки ги остава недопрени, а ги уништува само малигните.
Куркумата има подобар ефект доколку се комбинира со мед. Оваа комбинација може да помогне во борбата против бројни бактерии, а ќе ги сочува добрите бактерии во цревото.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 лажица куркума во прав
100 г мед
ПОСТАПКА:
Измешајте ги состојките во една стаклена тегла.
Употреба: Консумирајте по една мала лажичка на секој еден час доколку сте настинати. Следниот ден земајте по една лажичка на секои два часа. Следниот ден по лажичка трипати на ден.
Мешавината не ја голтајте веднаш доколку имате воспаление на грлото, туку оставете полека да се топи во устата.