Младите волонтери од Црвен крст преку проект обезбедија дел од нафтата неопходна за функционирање на Дневниот центар за лица со попреченост „Порака” Неготино.

Валентина Тасева, раководител во Центарот, за МИА рече дека младите хуманитарци го препознале талентот на лицата со попреченост и одлучиле да се истакнат нивните способности преку проект со мото „Ние ќе го изработиме беџот ваш, вие стоплете го домот наш”.

Во хуманата мисија се вклучиле и учениците од Основното општинско училиште ,,Гоце Делчев”.

-Корисниците изработуваа беџови по желба на основците. Беџовите беа продадени од страна на волонтерите на Црвен крст, а со собраните средства се набави нафта за затоплување, за да не дојде до прекин со активностите во работилниците во Центарот, нагласи Тасева, заблагодарувајќи се на поддршката и изразувајќи надеж дека и другите училишта ќе покажат интерес за вакво нешто.

Дел од лицата со попреченост секојдневно по осум часови поминуваат во Дневниот центар и тука се вклучени во голем број на работилници. Креативна, за шиење и везење, едукативна, компјутерска, драмска, играорна и други, се со цел стекнување на навики за поголема самостојност во нивните домови, работно ангажирање и осамостојување, инклузија во општеството и самоодржување.
Во склоп на креативната работилница се изработуваат разни производи од продажен карактер. Овојпат корисниците на услугите на Центарот изработуваат беџови со разни мотиви и логоа.

Секретарот на Општинската организација на Црвен крст, Тоше Настов рече дека поддршката кон овие лица треба да биде постојана, а тоа, посочи, всушност и го прават, со активности преку целата година. Тој најави вакви и слични проекти и во иднина.