Многу пациенти кои се жалат на болки во стомакот се всушност луѓе позитивни на Ковид-19, изјави денеска директор на српскиот здравствени дом, Д-р Александар Стојановиќ.Тој посочи дека станува збор за нова мутација на вирусот, поради која многу луѓе се жалеле на стомачни проблеми и дехидратација.

– Вирусот повторно мутираше. Луѓето кои доаѓаа од летни одмори во текот на јули, август и септември, главно од Црна Гора, имаа проблеми со стомачни проблеми, рече тој, додавајќи дека во последните 10 дена, многумина од нив го контактирале својот матичен лекар поради стомачни проблеми и дехидрација, за подоцна да се покаже дека се позитивни на коронавирус, вели српскиот лекар.

Тој потенцираше дека 90 отсто од нив се невакцинирани граѓани.

– Што се однесува до смртноста, 95 отсто умираат невакцинирани. Ковид повторно ја покажува својата страна, ние се вртиме околу бројката од 7.000 заразени луѓе, со просек од 50 мртви луѓе дневно и полни болници. Здравствениот систем е преоптоварен, а редиците се формираат веќе во седум часот наутро – рече тој, посочувајќи на проблемот со вакцинирање на лица помлади од 32 години, кој изнесува само 18 проценти.