Синдромот на полицистични јајници се карактеризира со јајници со бројни цисти, а симптомите честопати не се препознаваат или погрешно се припишуваат на стресот. Поради ова, многу жени дури и не знаат дека страдаат од овој синдром.

Полицистичните јајници се опишуваат како тивка болест затоа што честопати не ги ни забележуваме симптомите. Поради ова, многу жени дури и не се свесни за својата состојба, сè додека не стане алармантна.

Ова се симптомите кои треба да ве предупредат дека нешто такво се случува со вашиот репродуктивен систем:

1. Неправилни месечни циклуси или нивно целосно изостанување

Менструалните нарушувања се еден од главните показатели за полицистични јајници. Може да се случи жената да нема правилен циклус, менструацијата да трае премногу долго или целосно да отсуствува.

Неправилната менструација исто така може да биде резултат на ненадејно губење на тежината или зголемување на телесната тежина, стрес, но и на хормонална нерамнотежа. Без оглед на причината, неопходно е да се посети лекар ако вашиот циклус не е редовен.