Не е тајна дека виното има многу лековити својства.

Пред да испиете голтка бело или црно вино, не е на одмет малку да го помирисате виното.

Во последното истражување објавено во магазинот Frontiers and Human Neuroscience, истражувачите од клиниката Cleveland и универзитетот Université du Québec à Trois-Rivière направија снимање со магнетна резонанца (MRI) на група сомелиери. Според нивните сознанија, сомелиерите имале значително помала веројатност подоцна во животот да се разболат од Алцхајмерова, Паркинсонова болест и деменција.

Зошто?

Сомелиерите се обучени да препознаваат различни видови вино. Овој дел од мозокот не се развива преку други сетила. Значи, додека го користите носот за  препознавање сорти на грозје, вие всушност го тренирате неискористениот дел од мозокот кој ви помага да го „наострите“ умот и ве штитат од невродегенеративни заболувања.

Значи, секој пат кога одите на вино, претходно добро помирисајте го.