Болката во долниот дел од телото често се јавува заедно со болки во колковите, а причините можат да бидат различни.

Ако болката што ја чувствувате доаѓа од долниот дел на грбот, колкот или и двете, дали може да биде предизвикана од нешто друго? Болката во грбот и колкот често се појавуваат во парови, па може да биде тешко да се открие од каде всушност доаѓа болката. Бидејќи коските се само дел од структурата што може да предизвика болка, мора да се размислува и за зглобовите, мускулите, тетивите, нервите и крвните садови.

„Тоа е кажано, списокот на потенцијални причини за болка во колкот е долг и често се преклопува“, вели д-р Раул Шахах, ортопед и хирург. Ризикот од болка во колкот се зголемува со возраста, телесната тежина и одредени животни навики.

Еве ги потенцијалните причини зошто се јавува болка во колкот:

Артритис

Болката и отокот на еден или повеќе зглобови се нарекуваат артритис. Постојат повеќе од сто форми на оваа болест, а најчести се: остеоартритис, гихт и ревматоиден артритис. Остеоартритисот е најчеста форма на артритис, главно влијае на ‘рскавицата и значително ја намалува нејзината функција со текот на времето. Во многу тешки случаи, ‘рскавицата е целосно оштетена, што значи дека не се намалува триењето помеѓу двете коски кои го сочинуваат зглобот. Ова резултира со симптоми како што се болки во зглобовите, оток, а понекогаш и неподвижност. Исто така, често се јавува кај истрошените зглобови, како што се оние во колковите, според Американското здружение на ортопедски хирурзи.

Дискус хернија

Дискус хернијата е резултат на дегенеративни промени во интервертебралниот диск, рскавичниот амортизер сместен помеѓу два пршлени. Тие дискови може да се префрлат и да се скршат. Фрактури или оштетувања може да настанат поради лошо држење на телото, кревање тешки предмети, извртување, виткање, повреда или возраст. Заедно со болката во долниот дел на грбот, може да има притисок врз нервот што ќе предизвика болка во колкот. Покрај болката, која се шири низ ногата, хернијата може да предизвика и невролошки симптоми како трнење во нозете и слабост на одредени мускулни групи на ногата.

Спинална стеноза

Спинална стеноза значи стеснување на рбетниот канал и отворот во рбетот, а има и притисок врз нервите. И покрај името, оваа состојба може да предизвика и болка во колкот. Возраста е еден од факторите на ризик за развој на оваа состојба, а најчесто се јавува кај лица постари од 60 години. Терапијата вклучува терапија од физијатар и антиинфламаторни лекови. Операцијата е последното средство.

Синдром на сакроилијачен зглоб

Станува збор за зглоб кој ги апсорбира сите „потреси“ помеѓу горниот дел од телото, карлицата и нозете. Постојат многу причини за развој на оваа состојба, како што се паѓање на задникот, долгорочно интензивно вежбање, дебелина или ненормално одење. Ако дојде до повреда на овој зглоб, може да се појави болка во колкот и препоните.

Истегнување и превиткување

Има разлика – превиткување е повреда на лигамент кој поврзува повеќе од два зглобови. Истегнување е повреда на мускул или тетива. Сè може да изгледа како болка во колкот. Причини може да бидат падот или повредата, како и наглите вртења, свиткување или кревање. Тие можат да предизвикаат болка, оток, грутки, грчеви или тешкотии при движење.