Постојат обичаи за секој ден до Велигден во најтешката недела, воедно и последна од постот.

Младите жени кои се уште не добиле понуда за брак, треба да ги кажат неколку минути пред доаѓањето на Велигден следниве зборови: Воскресение Христово! Испрати ми маж кој ќе ме направи среќна!

Исто така, постои верување дека девојките на овој ден ако украдат цвеќе од црквени порти и го стават под перница, ноќта пред Велика сабота ќе го сонат својот иден маж.

Се смета дека не се легнува пред 12 на Велигден, а наутро се станува рано.