Божурот е растение кое секоја жена треба да го има во домот и тоа поради многу причини. Тоа е цвет кој има опоен мирис и одамна ги краси дворовите и домовите, а крие многу благодети.

Името Божур потекнува од кинескиот збор „sho yu” што значи најубав. Во Кина е симбол за богатството, веројатно поради неговата црвена боја, и заедно со цветот е традиционален симбол на таа земја.

Ја симболизира убавината и романтиката, среќен брак и среќа. Букетот од Божур се смета за предзнак на среќа. Затоа ова растение често се користи за свадби.

Се смета за билка која го чисти и штити телото, како и духот и која носи благосостојба. Помага и за одбивање на негативната енергија и магиите.

Исто така, Божурот се смета за симбол на убавината.

Па, побрзајте и ставете еден ваков букет во вазна. Ќе ви го направи домот среќно место за живеење.