Дали некогаш сте биле во ситуација маж да плаче пред вас? Овие се, велат тие, тешки солзи, најтешки. Со векови, постои стереотип дека не си маж ако плачеш и дека ова емоција е „резервирана“ единствено за понежниот пол. Момците од мали деца растат со „правило“ според кое плачат само девојките и дека солзите се олицетворение на слабоста, негативноста на машкоста и најнепосакуваната машка карактеристика. Ова е причината зошто психолозите тврдат дека кога мажот плаче, тоа е многу силна емоција. Без разлика дали плаче од среќа или тага.

Поради ова, машките солзи „се скапи“, станаа еден вид луксуз, што значи дека само неколку жени ретко добиваат привилегија да присуствуваат на „отворањето на машката душа“.

За разлика од мажите, солзите на жените се целосно комерцијални. Дури се препорачуваат, бидејќи тие ја рефлектираат нежноста и ја зајакнуваат машката потреба за заштитен став. Плачењето без вистинска причина, кога се во ПМС или едноставно се во лошо расположение, е доста о.к. И не е срам да го признаеме тоа. Женските солзи го разнежнуваат срцето на мажот, затоа што тие се неоспорен доказ за љубов и нежност,но многу жени многу умешно ги користат за да постигнат одредена цел, поради што излезе изреката „Не паѓам на солзи“. Живееме во време кога се промовира родовата еднаквост, па зошто мажите не треба да ја имаат истата привилегија – да плачат кога ќе се чувствуваат така.

Дали се осмелуваат да си дозволат луксуз на плачење? Дали ова, можеби, ќе го смени ставот на дамите кон нив, дали ќе го гледаат искрениот израз на емоциите како знак на слабост, сигнализирајќи дека нема да бидат добри во старосната улога на заштитник?

Иако социјално е прифатена како женски атрибут, според најновите истражувања, машките солзи имаат цена. Всушност, дури 78% од дамите ги гледаат поволно, затоа што мислат дека само стабилен маж е доволно силен да плаче пред некого, без разлика дали е пријателка или сакана жена.

Овој заклучок го постигна Стефани Шилдс, професор на Државниот универзитет Пени, кој ја истражува оваа тема со години. Таа има напишано низа студии за солзите, родовиот одговор на нив и влијанието на плачењето врз емоционалната состојба.

„Солзите се моќен еликсир на загриженост и сожалување и ретко предизвикуваат сомнеж, испрашувајќи ги мотивите и неверувањето“, рече професорот Шилдс.

За време на годините на студирање, таа дошла до заклучок дека солзите се смртоносно оружје, толку моќно што тие се толкуваат не само како одраз на чувствата, туку и како од социјална комуникација. Тогаш, плачењето не е знак на преосетливост, туку на емоционална интелигенција. И ова е особено точно за посилниот пол. Таа дошла до заклучок дека осумдесеттите биле многу ригорозни со машки солзи. Потоа, тие беа оценети како одраз на слабоста и немоќта. Но, времињата се променија, а денес се повеќе и повеќе дами веруваат дека солзите на мажите се всушност доказ за нивната машкост, затоа што само доволно силен човек дозволува да се види како плаче. Студиите исто така покажаа дека во емотивни моменти, без разлика дали е среќа или болка, солзите помагаат во одржувањето на контролата, емоционалната рамнотежа и мотивацијата.