Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 155.840, бројката на оздравени пациенти е 150.146, на починати е 5.487, а бројот на активни случаи изнесува 207.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68722, активни 74

Куманово 8887, активни 12

Прилеп 8328, активни 3

Тетово 7312, активни 70

Битола 6310, активни 4

Велес 5474, активни 0

Гостивар 5189, активни 8

Кавадарци 5155, активни 2

Охрид 5021, активни 11

Штип 4961, активни 1

Струмица 4123, активни 4

Струга 2985, активни 4

Кочани 2792, активни 0

Кичево 2600, активни 11

Гевгелија 2195, активни 0

Неготино 2184, активни 0

Свети Николе 1525, активни 1

Ресен 1234, активни 0

Крива Паланка 1227, активни 0

Радовиш 1161, активни 0

Берово 1032, активни 1

Делчево 973, активни 0

Дебар 942, активни 1

Виница 886, активни 0

Пробиштип 789, активни 0

Валандово 667, активни 0

Богданци 494, активни 0

Крушево 490, активни 0

Демир Хисар 400, активни 0

Демир Капија 396, активни 0

Кратово 377, активни 0

Македонски Брод 359, активни 0

Пехчево 269, активни 0

Македонска Каменица 249, активни 0

Дојран 132, активни 0