Реално сите поминуваме многу време секој ден во бањата, во кои ги извршуваме сите ритуали поврзани со хигиената на нашите тела однадвор и одвнатре.

Многу често правиме некои грешки кога сме во тоалетот или бањата, што може да го доведе во опасност нашето здравје. Еве кои се тие и зошто се потенцијално опасни?

Пуштате вода во, WC- школката додека капакот е сеуште спуштен

Протокот на вода во WC- школката е обично многу силен. Ова предизвикува фецесот и молекулите на урина да се распрснат во воздухот. Силата на водата може да ги оддалечи од плочата дури 6 метри. Затоа е препорачливо да го отстраните капакот од WC- школката пред да пуштите вода.

Ги фрлате влажните марамчиња во WC- школката

Иако влажните марамчиња може да изгледаат како хартиени крпи, тие не се. Тие се направени од текстил што не се раствора во вода. Имате ризик од затнување на тоалетот, па дури и да предизвикува поголем проблем во централната канализација на зградата.

Ги чистите учите со стапчиња за ушиња

Стапчињата за уши ризикуваат да го туркаат секретот на увото во ушниот канал, што може да предизвика инфекции и блокада. Исчистете ја надворешната страна само со хартиена крпа.

Премногу долго седите на WC- школката

Некои луѓе имаат тенденција да останат на WC- школката долго време, што е лошо за вените во нозете и карлицата. Тие се исцедени од тежината на телото, со што се загрозува циркулацијата на крвта, а со тоа се намалува протокот на крв, кислород и хранливи материи во важни ткива и органи.

Го бришете лицето со памучни крпи

Иако често менувате крпи во бањата, тие сè уште задржуваат бактерии, мртви клетки на кожата, пот и други нечистотии. Влагата во бањата создава услови за размножување на бактерии. Препорачливо е да го избришете лицето со пешкир за еднократна употреба-хартија или да дозволите кожата да се исуши сама.

Не го плакнете тврдиот сапун после употреба

Пената од сапунот по неговата употреба содржи бактерии и габи кои остануваат на нејзината површина ако не ја исплакнете по секоја употреба. Не правете ваква грешка.

Ја чувате четката за заби близу тоалетот или тушот

Изворите на вода во бањата се потенцијални дифузери на бактерии. Користете кутија за четки или чувајте ја во ормар.