Количината на храна потребна за да го нахрани светското население до крајот на векот може да се зголеми за речиси 80%, покажува најнова студија, обајвена на Би-би-си.

Истражувачите од Германија велат дека трендот на зголемување на индексот на телесна маса (BMI) резултира во лица кои бараат повеќе калории. Авторите предупредуваат дека неисполнувањето на потребата за повеќе калории може да доведе до поголема глобална нееднаквост. Наодите од студијата објавени се во списанието „Плос еден“.

Студијата, спроведена од тим од Универзитетот во Готинген, пресмета дека 60% од зголемувањето на калориите би било резултат на зголемениот број луѓе во светот.

Според изгледите за светско население на ООН, се проценува дека глобалното население ќе се зголеми од речиси седум милијарди во 2010 година на речиси 11 милијарди во 2100 година. Сепак, повеќе од 18% од зголемувањето на калориите од нивоата во 2010 година, доаѓаат од предвиденото зголемување на висината и тежината на глобалната популација.

Студијата посочува дека нациите во супсахарска област ќе бидат најмногу погодени од таквото зголемување на идните глобални калории. Како што се наведува, регионот веќе бележи нагло зголемување на потребата за калории бидејќи поминува низ стапка на брз раст на населението.

Истражувачите предупредуваат дека неуспехот на глобалната политика за храна да се прилагоди на ова зголемување на побарувачката за повеќе енергија може да ја влоши храната и економската нееднаквост. Според нив, зголемената побарувачка за храна ќе доведе до зголемување на цените на храната. Додека богатите нации ќе можат да го апсорбираат зголемувањето, посиромашните нации би се бореле, што доведува до поголема неисхранетост.