Ако ве мачи крвниот притисок, дефинитивно мора да ги промените навиките во исхраната и пред се да го намалите внесувањето на сол и маснотии и да го зголемите внесувањето на вода во организмот. Но, освен тоа, во борбата против овој „тивок убиец” ќе ви помогне и уште еден, мирислив зачин.

Неколку истражувања потврдија дека систолниот (горен) и дијастолниот (долен) крвен притисок, можат да бидат намалени со помош на познатиот зачин – цимет.

Доколку додадете два грама (или половина мала лажичка) цимет во вашата дневна исхрана, полесно ќе го контролирате високиот крвен притисок.

„Топло го препорачувам вклучувањето на цимет во исхраната, но немојте да мислите дека само со тоа ќе успеете да го намалите крвниот притисок. Храната во целина треба да се прилагоди на здравствената состојба. Вожбите се исто така неопходни, бидејќи нив сигурно ниту еден зачин нема да може да ги замени”, пишува авторот на книгата „The SooperfoodsRr Diet”, Венди Бразилијан.

Освен во десертите, циметот лесно можете да го додадете во појадокот па со него да го посипете кафето или јогуртот со житарки.