Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.026, бројката на оздравени пациенти е 137.962, на починати е 5.093, а бројот на активни случаи изнесува 10.971. Досега во земјата се направени вкупно 740.005 тестирања на Ковид-19.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Скопје 67955, активни 5047

Куманово 8714, активни 877

Прилеп 8242, активни 449

Тетово 7177, активни 447

Битола 6229, активни 701

Велес 5446, активни 371

Гостивар 5146, активни 282

Кавадарци 5136, активни 222

Охрид 4962, активни 401

Штип 4937, активни 237

Струмица 4078, активни 216

Струга 2963, активни 137

Кочани 2756, активни 145

Кичево 2513, активни 231

Гевгелија 2185, активни 162

Неготино 2173, активни 133

Свети Николе 1512, активни 99

Ресен 1224, активни 176

Крива Паланка 1216, активни 46

Радовиш 1114, активни 89

Берово 1024, активни 25

Делчево 959, активни 68

Дебар 935, активни 25

Виница 857, активни 117

Пробиштип 782, активни 23

Валандово 664, активни 16

Богданци 494, активни 39

Крушево 490, активни 73

Демир Капија 396, активни 15

Демир Хисар 394, активни 57

Кратово 361, активни 9

Македонски Брод 356, активни 4

Пехчево 265, активни 12

Македонска Каменица 239, активни 16

Дојран 132, активни 4