Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 155.028, бројката на оздравени пациенти е 146.800, на починати е 5.296, а бројот на активни случаи изнесува 2.932.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68393, Активни 1145

Куманово 8804, Активни 277

Прилеп 8283, Активни 128

Тетово 7201, Активни 109

Битола 6286, Активни 209

Велес 5464, Активни 72

Гостивар 5164, Активни 51

Кавадарци 5150, Активни 40

Охрид 4995, Активни 189

Штип 4956, Активни 53

Струмица 4105, Активни 78

Струга 2978, Активни 72

Кочани 2784, Активни 51

Кичево 2546, Активни 77

Гевгелија 2190, Активни 27

Неготино 2182, Активни 23

Свети Николе 1521, Активни 37

Ресен 1233, Активни 35

Крива Паланка 1219, Активни 7

Радовиш 1149, Активни 59

Берово 1027, Активни 4

Делчево 971, Активни 28

Дебар 939, Активни 6

Виница 879, Активни 50

Пробиштип 789, Активни 14

Валандово 665, Активни 5

Богданци 493, Активни 3

Крушево 489, Активни 23

Демир Хисар 397, Активни 20

Демир Капија 396, Активни 0

Кратово 374, Активни 22

Македонски Брод 358, Активни 3

Пехчево 268, Активни 1

Македонска Каменица 248, Активни 14

Дојран 132, Активни 0