Едни од најстрашните дијагнози кои може да  ги слушне човек се рак и туморни формирања, но во оваа тешка положба не треба да се обесхрабруваме, бидејќи постојат билки кои можат да ни помогнат. Во никој случај традиционалната медицина при овие болести не треба да се потценува. На крајот таа ќе го предложи најдобриот третман за вас. Сепак традиционалната медицина ниту негира ниту препорачува билни третмани. Одлуката дали ќе примените рецепти од хербална аптека е ваша, но сепак тоа треба да се сподели со специјалист, бидејќи треба да се одвива според “правилата”. Важно е да знаете дека не треба да игнорирате одредени лекување на вашиот лекар или пак да криете од него, дека ќе се применувате и билни третман на болеста. Третман со билки може да се спроведува во сите стадиуми на рак и кај секој од неговите видови. 

Еве и билните рецепти, кои можат да помогнат во лекувањето на ракот

 Рековме дека традиционалната медицина не треба да се занемарува во никој случај кај оваа болест. Билен третман со комбинација со неа може да ве спаси, но задолжително треба да го информирате вашиот лекар, какви билки ќе користите.

1. Мајчина душица – главната состојка на мајчина душичка е супстанцијата наречена тимол. Таа е познато по своите антиканцерогени својства.

2. Босилек – многу погодна билка за превенција и третман на рак. Таа дејствува како природен бранител против формирање на тумори, а кај веќе достапни такви помага за запирање на нивниот раст.

3. Куркума – направените истражувања на овој зачин покажуваат дека таа е уште еден природен бранител кој нè штити од предавничката болест.

4. Магдонос – зелен зачин кој го чува организмот од туморите.

5. Зелен чај – богат со антиоксиданси, кои го штитат организмот од скоро сите видови на рак.

6. Рузмарин – масните киселини, со кои е богат рузмаринот го запираат формирањето на нови канцерогени клетки.