Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 218.194, бројот на оздравени пациенти е 204.685, на починати е 7.688, а бројот на активни случаи изнесува 5.821.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 95478, Активни 2746

Куманово 12963, Активни 191

Тетово 11352, Активни 96

Прилеп 10383, Активни 361

Битола 8878, Активни 515

Гостивар 8074, Активни 21

Велес 7362, Активни 173

Кавадарци 7111, Активни 256

Штип 6632, Активни 119

Охрид 6555, Активни 209

Струмица 6156, Активни 126

Кичево 4236, Активни 42

Кочани 4033, Активни 108

Струга 3911, Активни 33

Гевгелија 2814, Активни 79

Неготино 2579, Активни 44

Свети Николе 2127, Активни 40

Крива Паланка 1913, Активни 73

Ресен 1769, Активни 61

Радовиш 1760, Активни 66

Берово 1465, Активни 72

Дебар 1456, Активни 1

Делчево 1428, Активни 105

Виница 1161, Активни 18

Пробиштип 1128, Активни 25

Валандово 959, Активни 48

Кратово 778, Активни 30

Богданци 646, Активни 19

Демир Хисар 621, Активни 50

Крушево 595, Активни 34

Македонски Брод 503, Активни 14

Демир Капија 426, Активни 4

Македонска Каменица 421, Активни 27

Пехчево 353, Активни 10

Дојран 168, Активни 5