Појадокот е прогласен за најважен оброк во текот на денот, бидејќи го зајакнува метаболизмот и му дава “гориво” на вашето тело. Следејќи го правилото “сè во умереност”, сепак, има храна што треба да ја избегнеме или барем да не биде во нашиот секојдневен утрински оброк.

Еве за која се работи:

Бел препечен леб

Овој леб е помалку веројатно дека ќе ве натера да се чувствувате сити, бидејќи има значително помалку корисни состојки.

Масло или маргарин

Оваа опција може да биде полна со калории, особено ако се мешаат маснотиите со јаглени хидрати.

Овошје

Ако едноставно се мешаат плодовите, природните шеќери се ослободуваат од внатрешноста на клетките и стануваат “слободни шеќери”. Поради оваа причина, јадете само еден вид на овошје.

 Шеќерни житарици

Тие го зголемуваат нивото на гликоза во крвта, и ова може да резултира со краток рафал на енергија, но ова ќе трае само за краток временски период.

Концентриран сок од портокал

Високо со фруктоза, што може да предизвика скок во нивото на шеќер во крвта. Наместо да пиете концентриран сок од портокал, јадете го во вид на плод.

Тестенини

Сите знаеме колку се вкусни палачинки и тестенини, но тие не даваат ништо повеќе од повисок холестерол .