Иако не е јасно која е главната причина за тоа, сепак начинот на којшто јадеме, спиеме, работиме и се забавуваме игра огромна улога на нашето здравје и благосостојба.

Докторите и нутриционистите истакннуваат неколку важни аспекти поврзани со ризикот од рак:

– љубов и поддршка

– управување со стрес

– спиење

–  физичка активност

– животна средина

Секој од овие фактори придонесува на свој начин. Сепак, треба да знаеме дека овие аспекти се поврзани, бидејќи недостатокот на сон придонесува за лоша исхрана, стресот придонесува за полошо спиење, потоа тоа влијае негативно на метаболизмот и тн.

Експертите препорачуваат да се почне со  љубов и поддршка,  и осигурување дека стресот не ги саботира нашите напори да спиеме и да се храниме добро. Освен тоа, треба да бидеме свесни и претпазливи за одлуките кои ги носиме и изборите кои ги правиме.

ВАЖНО е да донесеме важни одлуки за следното:

1 Да ги отргнеме од себе оние фактори кои ни предизвикуваат стрес, а на кои можеме да влијаеме.

2 Да престанеме да минуваме време за кои велиме дека „ни ја трошат енергијата“

3 Да спиеме 7-8 часа во текот на ноќта

4 Да се храниме здраво, со храна која не е преработена, а богата со природни влакна, витамини и минерали

5 Да вежбаме доволно – барем 30 минути дневно, 5 пати во текот на неделата

6 Да го избегнуваме шеќерот, цигарите и алкохолот