Мрзливо око претставува нарушување на развојот на видот, при она око кое не успева да постигне нормална визуелна острина, дури и со очила или контактни леќи.

Амблиопијата обично започнува за време на раното детство. Во повеќето случаи, зафатено е само едното око.

Но, во некои случаи амблиопијата може да се појави и на двете очи.

Ако мрзливото око се открие рано и веднаш почне да се лекува, намалувањето на видот може да се избегне, додека нетретираното мрзливо око може да предизвика трајно намалување на видот.

Бидејќи амблиопијата обично е проблем на развој на видот кај новороденчињата и деца во рана возраст симптомите на мрзливо око понекогаш може да бидат тешко забележителни.

Честа причина за амблиопија е погрешно насочување на очите т.е. состојба наречена страбизам.

Друга состојба која може да ви укаже дека вашето дете има мрзливо око е ако плаче или покажува знаци на неудобност кога ќе го покриете едното око.

Овој едноставен тест за скрининг може да го направите дома само со покривање и откривање на очите на вашето дете (едно око истовремено) кога извршува визуелна задача, како што е гледање телевизија.

Ако на вашето дете не му пречи кога е покриено едното око, но предметите ги гледа заматено и со напор кога е покриено другото око, ова може да укаже на тоа дека окото што сте го покриле е „доброто“ око и дека откриеното око е амблиопично, односно предизвикува заматен вид.

Но, едноставен скрининг-тест не е замена за сеопфатен офталмолошки преглед.

Постојат три вида на „мрзливо око“:

Страбизмот е најчеста причина за мрзливото око.

За да се избегне двојно гледање предизвикано од слабо усогласените очи, мозокот ќе го игнорира визуелниот влез од погрешно насочено око, што доведува до амблиопија во тоа око („мрзливото око“).

Овој вид амблиопија се нарекува страбистичка амблиопија.

Рефрактивна амблиопија

Понекогаш, мрзливото око е предизвикано од нееднакви грешки на рефракција во двете очи, и покрај совршеното усогласување на очите.

Во одредени случаи едното око може да има значителен астигматизам, а другото не или различни диоптрии.

Во вакви случаи, мозокот се потпира на окото што има помалку некоригирана грешка во рефракција и го „прилагодува“ замаглениот вид од другото око, предизвикувајќи амблиопија во окото од злоупотреба.

Овој вид мрзливо око се нарекува рефрактивна амблиопија.

Амблиопија предизвикана од вродена катаракта

Навремено лекување на вродена катаракта е неопходно за да се овозможи нормален визуелен развој и да се спречи визуелна попреченост од мрзливо око.

Лекување на амблиопија

Во некои случаи на рефрактивна амблиопија (мрзливо око поради нееднакви грешки на рефракција), нормалниот вид може да се постигне со целосно коригирање на грешките на рефракција во двете очи со очила или контактни леќи.

Вообичаено, сепак, барем е потребно изведување на „доброто“ око за да се натера мозокот да обрне внимание на визуелниот влез од „мрзливото“ око и да овозможи нормално развој на видот во тоа око.

Третманот на страбистичка амблиопија (мрзливо око предизвикано од погрешно насочени очи) често вклучува хирургија со страбизам за усогласување на  очите, проследено со употреба на лепенка за око на доминантно око и некаква форма на визија-терапија (специфични вежби за мрзливи очи), со цел да им се помогне на очите да работат заедно подеднакво како тим.

Можеби е неопходно да се носи лепенка за очи неколку часа на ден, па дури и цел ден, за неколку дена или недели да се натера мозокот да започне нормално да го користи мрзливото око.

Кај некои деца, капките успешно се користат за лекување на мрзливото око (исклучиво вашиот офталмолог може да го одобри овој вид на третман и да ви даде упатства како да го направите тоа).

Како понова метода кај нас се издвојува третманот вежби за слабовидост со помош на Амблиокор, во тек на дневно повторување на третманот (обично 10 до 15 сесии) при што настанува активација на мрзливото око.