Денес во Македонија беа регистрирани 128 случаи на заболени со Ковид-19. 6 лица починаа, а вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата досега достигна 10 213 лица. Бројката на оздравени пациенти е 5564, на починати е 466, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4183.

Скопје и понатаму продолжува да биде град со најмногу активни случаи, но и со најголем број на новозаболени лица. Во моментов Скопје има 1876 активни случаи и 52 новозаболени што го прави лидер во однос на другите градови. Дистрибуцијата по градови денеска изгледа вака:

• Скопје 4660, активни 1876

• Куманово 991, активни 284

• Дебар 192, активни 124

• Штип 761, активни 409

• Прилеп 324, активни 53

• Тетово 998, активни 278

• Струга 416, активни 206

• Велес 212, активни 20

• Битола 116, активни 59

• Охрид 262, активни 111

• Кавадарци 48, активни 31

• Гостивар 385, активни 234

• Гевгелија 22, активни 11 (*7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 3 на Богданци)

• Струмица 35, активни 24

• Крива Паланка 22, активни 8

• Радовиш 28, активни 23

• Крушево 15, активни 9

• Кочани 95, активни 23

• Пробиштип 48, активни 29

• Демир Хисар 24, активни 22

• Македонски Брод 15, активни 11

• Пехчево 6, активни 0

• Берово 4, активни 1

• Валандово 6, активни 0

• Виница 7, активни 3

• Делчево 5, активни 4 (*4 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 13, активни 8

• Свети Николе 217, активни 189

• Кичево 120, активни 90

• Ресен 143, активни 40

• Неготино 23, активни 3 (*10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Во однос на скопските општини, Чаир е со најголем број на активни случаи, а веднаш по него следуваат Аеродром, Гази Баба и Кисела Вода. Денешната прераспределба на активни случаи по општини во Скопје изгледа вака:

• Чаир – 265

• Аеродром – 207

• Бутел – 133

• Гази Баба – 193

• Центар – 150

• Карпош – 164

• Сарај – 109

• Кисела Вода – 183

• Ѓорче Петров – 129

• Студеничани – 93

• Шуто Оризари – 120

• Арачиново – 36

• Илинден – 23

• Петровец – 20

• Чучер Сандево – 12

• Сопиште – 22

• Зелениково- 7

• Странец – 8

• Нераспределен- 2