Извршниот директор на Фајзер, Алберт Бурла, даде интересно интервју за француска телевизија, во кое истакна дека сегашниот бран на сојот омикрон коронавирус ќе биде последниот во кој ќе мора да живееме под ограничувања. Бурла посочи дека се надева дека сегашниот бран на омикрон ќе биде последен, но веднаш додаде дека најверојатното сценарио е она во кое вирусот ќе циркулира меѓу светската популација во годините што доаѓаат.

– Најверојатното сценарио, иако не можам да гарантирам дека ќе биде, е она во кое вирусот ќе биде меѓу нас уште многу, многу години. Тоа е вирус кој се шири низ целиот свет, па затоа е многу тешко да се елиминира целосно. Против тој вирус, ниту природниот имунитет ниту имунитетот на вакцината не обезбедуваат особено долготрајна заштита, што значи дека некој што е заразен може повторно да се зарази следната година – рече Бурла.

Но, тој додаде оптимистички, наведувајќи ја ефикасноста на вакцините и лековите против Ковид, бидејќи верува дека бранот омикрон е „последниот со толку многу ограничувања“. Бурла рече дека вакцината омикрон ќе биде готова во март и дека компанијата веќе работи на производство на дози од вакцинат.

– Ќе имаме ефикасна вакцина во рок од три месеци по откривањето на омикрон, што е многу краток период – додаде извршниот директор на Фајзер.

Тој повтори дека, што се однесува до општата популација, не може да препорача четврта доза од вакцината бидејќи сè уште нема доволно докази за ефективноста на четвртата доза. Наместо тоа, рече тој, засилувачот, или третата доза, треба да се промовира како многу важен за целосна заштита од потешките последици од инфекцијата со коронавирус.