Осаменоста е поврзана со тишина, тага и изолација. За разлика од неа, модерната осаменост е сè само не тивка.

Сајтот Ditzy ги откри знаците на модерната осаменост.

Ако се пронајдете во овие зборови и ако овие реченици го опишуваат вашето секојдневие, мора да размислите добро што правите и ако е потребно да побарате помош.

Нарачување храна во стан или на работа.

Прв состанок без разговор, со телефони во раце.

Слушалки на ушите веднаш штом ќе се качите во автобус.

Слушање на истата плејлиста.

Испраќање мејлови пред спиење затоа што немате ништо подобро да направите.

Откажување на договорените собири.

Авантурат за една ноќ што навистина не ја посакувавте.

Сите домаќини се надвор од дома за време на викендите.

Нервозни разговори со родителите.

Бесцелно талкање по продавници

Боледувањата што ги користите за да ги завршите домашните работи.

Социјалните мрежи како најголем знак на осаменост.

Не ги познаваш твоите први соседи.

Се чини дека сите овие работи немаат никаква врска со осаменоста, но ако повторно ја поминете оваа листа, ќе сфатите дека во овие моменти сте осамени и отуѓени од светот.

Научниците истражувале дали осаменоста е поврзана со пократок животен век, за да можат да им помогнат на луѓето да го одржат своето ментално здравје.