Овој зеленчук спречува 6 ризични заболувања во организмот!
Цикоријата е темно виолетов лиснат зеленчук со бели жили која многу често се користи во италијанската кујна и медитеранска исхрана.
Овој зеленчук личи на црвена зелка, но има многу поизразен и посилен вкус од нејзе. Цикоријата содржи малку калории, но многу витамини и минерали. Претставува совршен извор на витамин К и двојно повеќе цинк и бакар од црвената зелка.
Еве кои се придобивки ги има цикоријата за нашето здравје:
1. Богата е со антиоксиданти
Цикоријата, односно нејзините пурпурни делови, содржат моќни антитоксиданти, антоцијан кој ги штитат клетките од оксидативен стрес и слободни радикали. Поради тоа, цикоријата се смета за антиканцерогена намирница.
2. Здравје на срцето
Истражувањата покажаа дека цикоријата го намалува ризикот од воспаление во цревата и има позитивен ефект врз крвните садови, односно спречува кардиоваскуларни заболувања. Овој зеленчук содржи полифеноли како што е лутеолин, кој ја стимулира циркулацијата и го спречува протокот на крв.
5. Го контролира нивото на шеќер во крвта
Возрасните кои во текот на 4 недели последователно дневно консумираат 300 мл сок од корен од цикорија имаат избалансиран хемоглобин и го намалуваат ризикот од висок шеќер.
6. Го потикнува здравјето на дигестивниот тракт
Студиите покажале дека консумирањето исцедена цикорија ја регулира работата на цревата и здравјето на гастроинтестиналниот тракт.
Цикорија можете да консумирате сурова во салати, или на скара или да ја готвите во супи, чорби и вариво.