Трпезата за Велигден може да биде извор на здравствени проблеми. Како да ги избегнете објаснуваат ендокринолозите.

Еве неколку практични совети кои ќе ни овозможат да ги зачуваме традициите на Велигденските култури додека ги избегнуваме ризиците по телесната тежина и здравјето.

Велигден се празнува за 3 последователни дена, при што масата е полна со големи количини и многу калорична храна – обоени варени јајца, печено јагнешко месо, зелени салати. Ова ризикува не само зголемување на телесната тежина, туку е сериозен предуслов за покачен шеќер во крвта и холестерол, кои се особено важни за луѓето со дијабетес мелитус и дислипидемија.

Мора да забележиме дека на Велигден претходи 40 дена строг пост, каде што не се конзумираат месо и млечни производи. Од физиолошка гледна точка, позицијата има корисен ефект врз нивото на липидите во крвта и нивото на креатинин. Нивното намалување помага да се подобри профилот на маснотии и евентуално да се намали телесната тежина, а исто така го намалува товарот на бубрезите на протеините.

Со помош на постот, телото е исто така прочистено од бројните хормонални стимуланси, антибиотици и група конзерванси, средства за боење и “Е” содржани во производите од месо. За време на пост потребните за човечкиот организам витамини и микроелементи се набавуваат од конзумирање на разновидни растителни извори – леќа, грашок, грав, како умерени количини соја, леб и други брашнени производи.

Внимателно со храната и алкохолот

За време на празникот пожелно е да се внесуваат полесни оброци и да не се прејадувате. Мора внимателно да се вратите на вообичаената исхрана. Значи повеќе и почести оброци, но не преобилни.

Треба да се избегнува масната и тешка храна, бидејќи таа може да ја наруши работата на дигестивниот систем. Според него и алкохолот може негативно да влијае врз оние лица кои се придржувале на Велигденскиот пост. Бидејќи организмот е истоштен од постот, алкохолот може да ја наруши работата на органите за варење и да влијае негативно на кардиоваскуларниот систем, односно да го зголеми крвниот притисок.

Најопасна особено со внесување во големи количини е жолчката од јајцата која е богата со незаситени масни киселини, витамини и антиоксиданси. За да има нутритивна вредност, би требало да се внесува во многу мали количини, затоа што покрај сите корисни состојки, жолчката содржи и многу холестерол кој негативно влијание на крвните садови. Бидејќи за време на постот не се внесувале никакви животински масти во организмот, ниту преку месо, млеко или јајца, после завршувањето на постот, оваа храна би можела да направи „удар“ на органите во телото, особено на жолчката и црниот дроб, а не ретко има и акутно воспаление на панкреасот кое може да предизвика сериозни компликации.

Што кажуваат свештените лица со кои разговаравме, “Рестриктивно ќе се воздржуваме од мрсна храна, од телесни и духовни потреби, но дали во онаа духовна димензија ќе се ослободиме од секојдневните лични суети, лоши мисли и дела со кои би го навредиле или ожалостиле некого? Со постот треба да се постигне одредена цел. Искрените верници кои ја сакаат и почитуваат верата треба да ја практикуваат во своите постапки и начин на однесување, кон блиските и воопшто кон луѓето. Треба духовно да се воздигнеме над злото. Јас како свештеник сум против навреди, омаловажувања и деградирање на личноста, без разлика кој тоа го прави. Тогаш залудно е и постењето, и богатството и изобилието на трпезата. Треба да знаеме да се сакаме и да се почитуваме”.