Ако често имате болки во желудникот, можете да се ослободите од нив на природен начин и тоа со вкусна мачканица.

  • 200 грама омекнат путер
  • лажиче ајдучка трева
  • лажиче кантарионово масло
  • голема лажица невенов цвет

Ставете ги сите состојки, освен путерот, во блендер и изблендајте ги. Потоа измешајте го добиениот прав со омекнатиот путер. Јадете од оваа мачканица половина час пред оброкот.

Оваа мачканица е совршена за болниот желудник, бидејќи билките делуваат како природни аналгетици за смирување. Путерот создава заштитен слој околу желудникот и така ги спречува болките.