Феноменално и сочно, секој залак е рај за гурманите.

Состојки:

500 гр брашно
2 јајца
20 гр свеж квасец
2 чаши млеко
2 лажици масло
2 лажици шеќер
300 гр семе од афион
3 дл млеко
200 гр шеќер

Подготовка:

Истурете го брашното во длабок сад. Направете вдлабнатина во центарот и додадете го издробениот квасец и шеќерот. Истурете млако млеко и оставете го квасецот да кисне. Откако ќе почне да врие, измешајте ги маслото, јајцето и шеќерот. Направете го тестото и поделете го на 3 дела. Формирајте три топчиња и оставете го да нарасне додека не се удвои во големина. Откако ќе нарасне тестото, подгответе го филот за штрудлата.

Тенџерето со засладеното млеко ставете го да зоврие. Потоа додадете го семето од афион и варете 4 до 5 минути и оставете да се излади и премачкајте го тестото. Расукајте го тестото на набрашнета површина во кора дебела половина сантиметар. Кората премачкајте ја тенко со масло и наполнете ја со половина од филот. Свиткајте ја штрудлата. Постапката повторете ја со втората и третата кора.

Намачкајте ја кората со филот засладено млеко и оставете ја да нарасне 15 минути. Врз штрудлата ставете маргаринот исечен на кришки. Печете 10 минути во загреана рерна на 220 степени. Намалете ја температурата на печење на 200 степени и печете уште 15 минути. Откако ќе се намали температурата, штрудлата премачкајте ја со засладено млеко. Печете ја штрудлата 10 минути во загреана рерна на 180 степени. Премачкајте со преостанатото млеко, а потоа покријте со чиста крпа и оставете да се излади. Послужете.