Факт е дека постојат елементарни разлики помеѓу белиот и кафеавиот ориз, иако многумина најчесто не гледаат на оваа различност како на нешто значајно.

Оризот е истиот јаглехидрат како и тестенините. Некои луѓе го сметаат за доста корисен. Други категорично одбиваат да користат житни култури. Кој е во право? Има толку многу конфликтни информации па затоа ќе направиме еден пресек на основните придобивки.

КАФЕАВ ОРИЗ

Кафеав ориз не потклекнува на таква темелна обработка, за разлика од белиот ориз, кој поминува низ неколку фази на полирање и чистење. Целото жито од кафеав ориз се состои од три дела: трици (со висока содржина на растителни влакна), ембриони (кои содржат здрави масти) и ендосперм (кој е јаглехидрат). Убаво е да се знае дека полнозрнестата храна значително го намалуваат нивото на холестеролот во крвта, го регулираат нивото на шеќерот и создаваат чувство на ситост и исполнетост на стомакот. Покрај тоа, кафеавиот ориз значително ја подобрува цревната подвижност, која од своја страна ја нормализира столицата. На многу начини тоа е предност на растителните влакна, кои се наоѓаат во големи количини во полнозрнестата храна. Диетолозите исто така, наведуваат дека кафеавиот ориз го намалува ризикот од развој на дијабет тип 2.

БЕЛ ОРИЗ

Една урамнотежена диетална програма едногласно глси дека треба да примате околу 50% здрави јаглехидрати од полнозрнестите продукти дневно. Ова значи дека првото место од листата припаѓа на белиот ориз. Овој производ е особено корисен за спортисти за кои јаглехидратите се од огромно значење. Кога ви треба енергија (пред или по тренингот), белиот ориз е вистинското решение. Бидејќи мастите и влакната во преработените житни култури се веќе отстранети, преостанатите јаглехидрати подобро се апсорбираат. Тоа значи дека енергијата се ослободува побрзо и стомакот нема да има проблеми со варењето. Покрај тоа, белиот ориз помага во обновувањето на гликогенот и мускулната маса, што е многу важно по исцрпувачките вежби.