На Клиниката за инфективни заболувања во Скопје, според изјава на директорот д-р Фадил Цана, моментално нема пациенти кои се лекуваат од инфекција со легионела, и нема забележани смртни случаи од оваа болест.

Денеска се соопшти дека на 18 јуни во Клиничката болница „Ребро“ во Загреб, тројца пациенти починале откако се заразиле со легионела. Вкупно шестмина пациенти биле инфицирани со оваа бактерија, сите со претходно основи со тешки здравствени проблеми и намален имунитет.

Од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) информираат дека Легионерската болест е вид на пневмонија. Без специфични симптоми кои би ја одвоиле од другите видови на пневмонија, лекарите се обврзани да извршат микробиолошки тестови за потврда на дијагнозата. Директорот на ИЈЗ, Шабан Мемети, потврдува дека во институтот постојат тестови за легионела. Симптомите обично се појавуваат од 2 до 5-6 дена по заразата, понекогаш и подолго, со почетни знаци како сува кашлица, треска, главоболка, понекогаш и дијареа или конфузија пред развивањето на пневмонијата.

Смртноста од Легионерска болест варира од 5% до 15%, во зависност од здравствената состојба и возраста на пациентите. Особено ризични се луѓето над 50 години, имунокомпромитирани лица и оние со други здравствени проблеми, како и пушачите.

Легионелата се шири преку вдишување на капки вода (аеросоли) кои ја содржат оваа бактерија, иако не се пренесува преку питка вода или од човек на човек. Бактеријата се наоѓа во природни водени извори, како реки и езера, а расте и во системи за вода во згради. Во моментов нема вакцина против Легионерска болест, но соодветни антибиотици можат успешно да ја третираат ако се дијагностицира навреме.

Заштитни мерки против развој на легионела вклучуваат редовно одржување и дезинфекција на водоводни системи, особено оние каде може да се произведуваат аеросоли, како кули за ладење и климатизери. Редовните проверки за присуство на легионела и примената на контролни мерки се клучни за превенција на ширење на болеста во локации како туристички сместувања и здравствени установи.